Salsus norvég alaplevek, természetes alapanyagokból, adalékanyagok hozzáadása nélkül.

Salsus alaplevek és mártások

Kínálatunkban új termékként elérhetőek a norvég Salsus AS alaplevei és hollandi mártása.

SASLUS CSIRKE ÉS MARHA DEMI GLACE

csirke és marha demi glace, vagyis redukált sűrű alaplé, sokoldalúan felhasználható, kíváló alapanyagokból, adalékanyagok hozzáadása nélkül készült alaplé. Magas kollagén és fehérjetartalma miatt testépítőknek és az egészséges táplálkozás híveinek is egy rendkívűl tápláló termék, ami könnyen beilleszthető az étrendbe. 


  

Felhasználása egyszerű, zöldségekkel, tojással vagy tésztával tálalható forralás után. Egy literes kiszerelésben kapható és felhasználás után néhány napon belül ajánlott elfogyaszani, de akár kisebb adagokban le is fagyasztható.

Az alaplevek sok mártás összetevője is lehet, ehhez adunk most néhány recept ötletet:

BORDÓI MÁRTÁS

1 l marha demi glace
1 l vörösbor
2 db salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek vaj
1 ek cukor
1 ág petrezselyem
100 g velő
só, őrölt feketebors

❚ Aprítsuk fel a salotta hagymát és a fokhagymákat. Egy forralóban kezdjük el pirítani a hagymákat, majd mikor már aranybarnára pirultak, öntsük hozzá a vörösbort. Főzzük amíg a fele elpárolog. Adjuk hozzá a demi glace-t is, tovább forralva. Szűrőn keresztül öntsük át a szószt egy másik edénybe, fűszerezzük a sóval, cukorral, borssal.

❚ A marha velőt vágjuk 6-7 miliméteres szeletekre, és az aprított petrezselyemmel adjuk a mártáshoz.

PAPRIKA SZÓSZ TEJSZÍNNEL VAGY TEJSZÍN NÉLKÜL

1 l marha demi glace
200 ml fehérbor
1 ml brandy vagy konyak
300 ml tejszín (opcionális)
50 g vaj
2 db salotta hagyma
5 ek piros vagy zöld savanyú paprika
2 ek durvára őrölt fekete bors
2 ek barnacukor
1 ek sherry ecet


❚ A finomra vágott salotta hagymát pirítsuk meg vajon a paprikával. Adjuk hozzá a konyakot és forraljuk fel (igény szerint falmbírozhatjuk is). Adjuk hozzá a fehérbort és marha demi glacet. Főzzük, amíg kb 40%-ára sűrűsödik. Belekeverhetjük a vajat és tálalhatjuk, vagy adhatunk hozzá tejszínt és beforraljuk. Sóval, barnacukorral és egy kevés sherry ecetttel ízesítjük.

KUCSMAGOMBA, TÁRKONY ÉS CRÉME FRAÎCHE

1 l csirke demi glace
4 db apróra vágott salotta hagyma
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
100 g vaj
200 ml fehérbor
25 g szárított kucsmagomba
150 ml gomba áztató víz
300 g crème fraîche
2-3 tk kukorica keményítő
tárkony és petrezselyem
só, bors

❚ Áztassuk be a gombát 200 ml vízbe. Préseljük ki a gombából a vizet és tetszés szerint vágjuk fel. Az áztató vizet tegyük félre a szósz készítéséhez. Pirítsuk meg a gombát a vajon, majd sózzuk. Tálalás előtt a szószhoz ajduk a gombát, tehát további 2-3 perc főzéssel még számolnunk kell. Pirítsuk meg a finomra vágott salotta hagymát és a fokhagymát a vajon, majd öntsük hozzá a fehérbort és a gomba áztató vizét. Fele mennyiségre forraljuk vissza. Adjuk hozzá a csirke demi glace-t és a crème fraiche-t és forraljuk fel. Kukorica keményítővel sűrítsük be a szószt, majd sóval és borssal ízeítsük. Kézi mixerrel habosítsuk a szószt, majd keverjük el a pirított gombával és a friss fűszernövényekkel.


CSIRKE DEMI GLACE ÉS RÓKAGOMBA SZÓSZ KAKUKKFŰVEL, SHERRY-VEL

1 l csirke demi glace
200 g friss, kisebb rókagomba
200 ml fehérbor
100 ml Manzanilla sherry
1 ek sherry ecet
1 hagyma, feldarabolva
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 ek cukor
2 ág friss kakukkfű, finomra vágva
50 g mogyoróvaj (kiforralt vaj)
só, bors

❚ Piritsuk meg a vajon a hagymát, a fokhagymát, a cukrot és egy kevés rókagombát, amíg szép aranybarna színt kap. Adjuk hozzá a fehérbort és a felére forraljuk vissza. Adjuk hozzá a csirke demi glace-t és a sherry-t és forraljuk amíg besűrűsödik. Eközben vajon pirítsuk meg a rókagombát egy kevés sóval ízesítve. Egy szűrőn keresztül öntsük a szószt a gombára, majd keverjük hozzá a finomra vágott kakukkfüvet és a mogyoróvajat. Sóval, sherry ecettel és borssal ízesítjük.




SALSUS HOLLANDI MÁRTÁS 

A konyhakész hollandi mártás sok időt és energiát takaríthatunk meg magunknak. Egy hollandi mártás elészítése már igényel némi konyhai rutint, de a Salsus hollandi mártásával pillanatok alatt készíthetünk el olyan ételeket, amikkel levesszük a lábukról vendégeinket.

hollandi mártás

A hollandi mártás önmagában is fogyasztható mártásként, de sok más mártás alapja. Íme néhány recept, amik igazán könnyen elkészíthetőek és nagyszerű kísérője lehet egy-egy húsételnek.

BERNI MÁRTÁS

200 ml Hollandi mártás
4 ek tárkony, apróra vágva
2 ek turbolya, durvára vágva
só ízlés szerint

❚ Adjuk a friss tárkonyt a Hollandi mártáshoz, melegítsük össze. Keverjük bele a durvára vágott turbolyát és sózzuk
❚ Kiváló mártás sült húsok, halak, zöldséges, illetve burgonyás ételek mellé.



PALOISE MÁRTÁS SÜLT FOKHAGYMÁVAL

200 ml Hollandi mártás
4 gerezd sült fokhagyma, apróra vágva
2 ek sütésből megmaradt fokhagyma olaj
4 ek apróra vágott mentalevél
½ tk őrölt feketebors és só

❚ Melegítsük össze a konfitált fokhagymát, olajat a Hollandi mártással.
❚ Adjuk hozzá a felaprított mentalevelet, fűszerezzük sóval, borssal.
❚ Bárányhús mellé ajánljuk.



SALOTTAHAGYMÁS ZÖLDFŰSZERES MÁRTÁS

200 ml Hollandi mártás 50 g apróra vágott salottahagyma 4 ek apróra vágott snidling 5 ek bazsalikom durvára vágva ½ tk őrölt feketebors

❚ Keverjük el a borsot és a salotta hagymát a mártásban, forralóban melegítsük.
❚ A zöldfűszereket közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá.

KAPROS TORMÁS MOUSSELINE

200 ml Hollandi mártás
4 ek felvert tejszín
4 ek apróra vágott kapor
½ cm reszelt torma
2 csipet reszelt citromhéj


❚ Főzzök össze a hollandi mártást a kaporral és a tormával. Tálaláskor szórjuk meg friss kaporral, reszelt citromhéjjal és a tormával.
❚ Szárnyasok és halak kiváló kísérője.

“FJORD” VAJMÁRTÁS

100 ml Hollandi mártás
50 g vaj
50 g tejszín
4 ek petrezselyem, apróra vágva
őrölt fekete bors, só

❚ Melegítsük fel a Hollandi mártást a tejszínnel. Keverjük bele a vajat és a fűszereket. Tálaláskor szórjuk meg a petrezselyemmel. Halakhoz ajánljuk.

TIPP
A Hollandi mártást gazdagíthatjuk még több hozzáadott vajjal, sóval, borssal.

A Salsus termékekért kattintson ide.


Share