Gyorstalpaló nem csak edényvásárlás előtt állóknak

Edényvásárlás okosan

Amikor edény vagy edénykészlet vásárlását fontolgatjuk és körülnézünk az üzletekben vagy webáruházakban első szembetűnő dolog a hatalmas árkülönbség hasonlóan kinéző és a felhasználási célját tekintve azonos edények között. Igen, találunk rozsdamentes edényt pár ezer forinttól, több tíz, vagy akár százezer forintig is.

Ez a cikk azért készült, hogy megértsük, mi okozza ezt az árkülönbséget, majd az olvasottak alapján mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy melyiket választja.

Először is tegyük rendbe az acél/rozsdamentes acél/inox kifejezések triumvirátusának jelentését

Az acél a vas egyik legfontosabb ötvözete.(Az ötvözet azt jelenti, hogy valamilyen másik anyaggal kémiai úton egyesítik a vas nyersanyagot, amitől a kapott anyag –jelen esetben az acél- új tulajdonságokkal rendelkezik). Az acél önmagában nagyon jó hővezető, szinte nyers anyag, ezért kedvelt alapanyaga konyhai serpenyőknek vagy edényeknek, elterjedtebb nevükön  vasserpenyőknek. Ebből az alapanyagból készülnek a „nagymamám palacsintasütőjeként” emlegetett, súlyos, masszív, generációkat végigkísérő serpenyők.

Mineral B palacsintasütő

Minden jó tulajdonsága mellett fontos megemlíteni azt is, hogy nem szabad mosogatógépben tisztítani, sőt még a vizet sem nagyon szereti, joggal nevezhetjük kényes daraboknak. Bár, aki nem szeret mosogatni, annak ez akár előny is lehet, hiszen elég egy konyhai papírtörlővel áttörölni. Továbbá sokan nem tartják esztétikusnak, mert elszíneződik és egy fekete réteg képződik a felületén, pedig egy jó vasserpenyő akkor van „bejáratva”. Nagyon jó steak készül az ilyen serpenyőkben, hiszen ezek az edények gyorsan forróra hevülnek, ugyanakkor nem szabadulnak fel káros anyagok. 


Mineral B vasserpenyő De Buyer

A rozsdamentes acél az acél további anyagokkal ötvözve. Hozzáadhatnak az acélhoz krómot, nikkelt, mangánt, szenet, aluminiumot, titánt. Edények esetében cél az, hogy az anyag rozsdaálló, kiváló hővezető és jól formázható, ugyankko ellenálló legyen. 

Az inox, ugyanaz, mint a rozsdamentes acél, nem kell nagy ördöngösségre gondolni, csupán a francia inoxydable szóból átvett kifejezés, aminek jelentése: rozsdaálló.


Affinty edénykészlet De Buyer

Mi okozza a nagy áreltérést edény és edény között?

Elsőként a fentebb leírt alapanyag összetételt nézzük át. Ez az, amit nem szoktak feltüntetni az edényeken,- igazából nem is kell, mert maximum egy kémikusnak lehet hasznos információ- de az előállításhoz felhasznált alapanyag összetétele nagyban meghatározza a végtermék eladási árát. Nem mindegy, hogy a fent említett nyersanyagokból milyen minőségűt szerez be a gyár és milyen arányban használja fel azokat. Jelen esetben a „drágább jobb”szókapcsolat nagyon is megállja a helyét.

Tipikus eset, amikor gáz főzőlapon használunk egy edényt és néhány használat után az edény fenekén a belső részen kirajzolódik elszíneződve a gázrózsa formája, vagy annak nyomán egy kör. Ez annak a jele, hogy az anyagvastagság nem megfelelő vagy a hővezetés nem jó, ami az anyagösszetételtől függ. Ugyanez előfordulhat kerámia főzőlapon is. 

Következő fontos szempont, az anyagvastagság. Ma már több sok esetben feltüntetik az edényeket (vagy azok csomagolásán), de ezt mi is meg tudjuk ítélni, amikor kézbe veszünk egy edényt és ekkor használjuk – jó esetben- a „van benne anyag” szókapcsolatot. Egy masszívabb edény időtálló, nem deformálódik, nem púposodik az anyag a hőforrással érintkező felületen. (webshopok feltüntetik az edény súlyát és az anyagvastagságot is, hogy ezért ne kelljen személyesen felkeresnünk egy áruházat). Általában több rétegből áll össze az edény teste és ma már szinte minden gyártó indukciós főzőlapon is használható edényeket gyárt, ami egy plusz mágnesezhető réteget igényel.

Szintén fontos és meghatározó szempont az edény felépítése. Ebbe a témakörbe több elem is beletartozik, amit érdemes szemügyre vennünk. Az edény teste készülhet két részből (alja és oldala vagy fala), amit hegesztéssel illesztenek egymáshoz, ez az úgynevezett „szendvicstalpas” edény. Háztarásokban ez a legelterjedtebb kialakítás, a célnak tökéletesen megfelel.

Profi konyhákon találunk olyan edényeket is, amiknek az alja és az oldala között nincs hegesztés, mert az egész egy anyagból készül. Ennek előnye az, hogy a hővezetés akadálymentes, ezért sokkal gyorsabban tudunk benne főzni. A profizmus természetesen az edény árán is érezhető.(erről egy személtető videó található lejjebb)

Szintén az edény felépítéséhez tartozik a nyél vagy fül anyaga és rögzítésének módja. A rögzítésre két módszer létezik, a hegesztés és a szegecselés, melyből az utóbbi lényegesen tartósabb. Az anyagot tekintve praktikus olyan edényt vásárolni, aminek nyele vagy fogója szintén rozsdamentes acél, így biztosan tisztíthatjuk mosogatógépben.Továbbá azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy nyeles edény esetében a nyél, ha üreges, akkor kevésbé melegszik át, ami hosszabb folyamatoknál kifejezettem előnyként szolgál.

 A rozsdamentes edények valamennyi főzési eljárásra használhatóak ezért is kapható minden edénytípus ebből az anyagból. Nevezetesen serpenyő, forraló (általában kis űrtartalmú nyeles edény), lábas és fazék (a lábas laposabb és szélesebb, a fazék magasabb edény), wok, tepsi.

Affinity edénykészlet De Buyer

Végül, de nem utolsó sorban az edények esztétikája is fontos szempont, hiszen előfordulhat, hogy főzősre és egyben tálalásra is használjuk azt. Létezik matt és polírozott edény, üveg- vagy rozsdamentes acél fedelű edény, felakasztható edény, egymásba pakolható edénykészlet (ez inkább praktikussági előny).

És természetesen a feniteken kívül egy edény árához hozzáadódik a márka képviselt értéke. Webáruházunkban forgalmazott De Buyer (ejtsd: Dö Büé) francia termékek gyártója 180 éve jeles képviselője az edény- és serpenyőgyártásnak. Immáron 95 orszában vezető importőr és nagykonyhák, profi séfek legkedveltetebb eszközeinek előállítója.

Webáruházunkban megvásárolható rozsdamentes acéledényeket megtalálja ide kattintva.

 

Videók


Share